Biokol – en klimatsmart lösning för byggindustrin
Byggindustrin står för en stor del av världens koldioxidutsläpp, främst genom produktionen av cement – en nyckelkomponent i betong. Cementtillverkningen står för 8 % av de globala koldioxidutsläppen. Nu visar forskning att biokol, tillverkat av träavfall, GROT och jordbruksrester, kan bli en del av lösningen.
Studier visar att betong som innehåller biokol inte bara är miljömässigt hållbart, utan även kan ge bättre egenskaper hos betongen. Biokolet kan bidra till bättre isolering, lägre densitet och ökad fukthållande förmåga. Dessutom kan det binda och lagra vissa föroreningar, vilket gör det extra attraktivt ur miljösynpunkt.
Om biokol blir en standardkomponent i betong kan byggindustrin gå från att vara en av de största utsläpparna till att aktivt minska mängden koldioxid i atmosfären. För att detta ska bli verklighet krävs mer forskning, pilotprojekt och incitament för att byggföretag ska våga satsa på denna innovation.
Biokol gör betongen till en klimathjälte
Genom att ersätta en liten del av cementen med biokol minskar utsläppen direkt. Varje ton biokol kan lagra upp till 3 ton koldioxid. När biokol blandas i betong blir det dubbel klimatvinst – mindre cement används och kolet förvaras säkert i byggnader i århundraden.
Försök visar att betong med 2-3 % biokol fungerar bäst och att det inte bara håller samma hållfasthet som traditionell betong, utan också blir tätare och mer frostresistent.
Ny teknik kräver modiga investerare och nya tankesätt. Men med den snabba utvecklingen inom området kan byggbranchen inom ett decennium gå från klimatbov till kolsänka.