Certifiering av biokol –
trygghet för miljö och hållbarhet


 

Biokol har blivit en viktig del av den gröna omställningen, men hur vet vi att det verkligen gör nytta för klimatet? Svaret ligger i certifieringarna. Genom att välja certifierat biokol kan vi vara säkra på att det är tillverkat på ett hållbart sätt och faktiskt lagrar kol i marken istället för att släppas ut som koldioxid.

Varför behövs certifieringar?

Tänk dig att du köper ekologiska grönsaker – du litar på märkningen för att veta att de odlats utan kemiska bekämpningsmedel. På samma sätt fungerar certifieringar för biokol. De ser till att biokolet produceras ansvarsfullt, att råvarorna är hållbara och att det verkligen binder kol under lång tid. Utan dessa certifikat skulle det vara svårt att skilja bra biokol från sämre alternativ.

Certifieringar har utvecklats för att reglera och standardisera produktionen av biokol. De säkerställer att råmaterialen är hållbara, produktionen minimerar utsläpp och att slutprodukten uppfyller strikta krav på kolinnehåll och kolsänkeeffekt. Utan dessa certifieringar skulle det vara svårt att skilja högkvalitativt biokol från mindre hållbara alternativ.

Olika typer av certifikat

Det finns flera stora certifieringssystem:

  • EBC (European Biochar Certificate) – Europas mest använda certifiering som granskar både biokolets kvalitet och dess klimatpåverkan ( biokolets kolsänkeeffekt).
  • IBI (International Biochar Initiative) – En global standard med fokus på kolbindning, men med något lägre krav än EBC (dvs. lägre krav på kolhalt).
  • WBC (World Biochar Certificate) – En ny global standard som lanseras 2024 och ersätter IBI.
  • EU Ecolabel – EU:s officiella miljömärkning som även gäller biokol för jordförbättring.
  • IP Kolkrediter (Sverige) – En ny svensk certifiering som gör det lättare att använda biokol i klimatkompensation.

Kan vi lita på certifieringarna?

Ja! Certifieringarna är baserade på forskning och kontrolleras av oberoende experter. Det betyder att när du väljer certifierat biokol kan du vara säker på att det är bra både för klimatet och för jorden det används i. Ett enkelt sätt att göra en verklig skillnad!

Certifieringar bygger på vetenskapliga kriterier och regelbundna kontroller av oberoende tredjepartsorganisationer. Genom att följa internationella standarder och transparenta rapporteringskrav skapas en tillförlitlig kvalitetsstämpel som gör det möjligt för företag och konsumenter att välja biokol med verifierad klimatnytta.

Genom certifierat biokol kan vi säkerställa en hållbar framtid där kol lagras långsiktigt och bidrar till en mer cirkulär ekonomi.

 Guide viktiga dokument